Evlat edinme izni
Nedir?
Çalışanın evlat edinmesi durumunda verilen mazeret izin türlerinden biridir.
İzin türü
Ücretli
Şartları
Evlat edinme izninden faydalanacak çalışanların doğum ve analık izinlerinden faydalanmaları için evlat edinilen çocuğun üç yaşından küçük olması gerekmektedir.
Süresi
İşçinin evlat edinmesi durumunda verilen mazeret izni süresi; 3 gündür.
Detayları
Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte/veya münferit evlat edinen bir memura çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.
Evlat edinme izni ile ilgili kanun maddesi
4857 sayılı İş Kanunu'nun 74. analık halinde çalışma ve süt izni maddesi kapsamında; “Bu izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.” ifadesi yer alır.
Diğer merak edilenler
Evlat edinilmesi halinde haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Hem anneye hem de babaya verilen izin süreleri; birinci çocukta 60 gün, ikinci çocukta 120 gün, üçüncü çocuk ve sonrasında ise 180 gün şeklindedir.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izinden yalnızca, 3 yaşından küçük çocuk evlat edinmesi koşuluyla her iki ebeveynden yalnızca birisi faydalanabilir.
Evlat edinme izni, çalışanlara çocuklarını evlat edinme sürecinde destek olmak amacıyla tanınan bir izin türüdür ve bu izin sırasında işçinin maaşı kesilmez.
Kamu personelleri ve özel sektör çalışanları için aynı koşullara sahip olan bu izin türünde: Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinen çalışana, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık izni sağlanır. Bu durumda, analık iznini evlat edinilen ailedeki erkek veya kadın çalışandan biri kullanabileceği gibi, bekar bir çalışanın evlat edinmesi durumunda da analık iznini kullanabilir.