Yıllık izin dilekçesi nasıl yazılır? (İzin dilekçe örneği)

Hepimiz izin alırken evrak işleri ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Gerekli belgeleri topluyor ve dilekçeleri dolduruyoruz. Ama asıl soru bunu ne kadar doğru yaptığımız. Yasal olarak eklememiz gereken tüm bilgileri dilekçelerimize ekliyor muyuz? Yıllık izin alırken bilmeniz gerekenleri ve örnek izin dilekçesini sizler için hazırlardık.

Yıllık izin dilekçesi nasıl yazılır?

Yıllık izin nedir?

Yıllık ücretli izin ilk işe başlanan günden itibaren aynı şirkette en az 1 sene boyunca çalışan personele verilen izin türüdür. Yıllık izin çalışana dinlenmesi için tanınan bir haktır. Bu hak kanunlar tarafından belirlendiği için yıllık izin hakkından vazgeçilmesi veya işveren tarafından verilmemesi mümkün değildir.

Yıllık ücretli izin koşulları:

• 1 yıl ile 5 yıl arasında çalışan personele 14 gün,

• 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışan personele 20 gün, 

• 15 yıl ve daha fazla çalışan personele 26 günden az izin verilemez.

Yukarıda belirtilen süreler asgari olup, işveren tarafından verilmesi zorunludur. Bunun dışında personel tarafından talep edilen başka bir izin ile birleştirilemez veya aldığınız diğer izinler yıllık izin süresi yerine geçemez. Ancak yıllık izin süresi bölünerek kullanılabilir. İşveren ile anlaşılması durumunda bir bölümünün minimum 10 gün olması koşulu ile çalışan yıllık izin süresini bölerek kullanabilir. Yıllık izin süreniz herhangi bir resmi tatil günü ile çakışıyorsa o gün yıllık izninizden düşülemez. Yıllık izin süreleri iş günleri üzerinden hesaplanır. Peki yıllık izin istenirken bir dilekçe veya form gerekli mi?

Yıllık izin almak için dilekçe yazmalı mıyım? 

İş Kanunu’na göre:

Madde 8 — İşçi yıllık izin isteminde,adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazılı olarak işverene bildirmelidir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, izin sıra ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır. Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.

Yıllık izin dilekçesinde hangi bilgiler yer almalı? 

  • Adı soyadı
  • TC kimlik numarası
  • Talep edilen izin süresi
  • İzin başlangıç ve bitiş tarihi
  • Göreve başlayacağı tarih
  • İzni kullanan personelin imzası
  • Şirket yetkilisi imzası

Yıllık izin dilekçe örneği

Yıllık izin dilekçe örneği

İzinleri yönetmek artık çok kolay

Personel izin yönetimini kolaylaştırmanın bir yolu var. Kolay İK ile izin süreçlerinizi tek bir ekran üzerinden zaman ve evrak kaybetmeden kolayca yönetin. Çalışanlar hızlıca izin talep etsin, İK ve yetkili kişilerse sadece uygulama üzerinden taleplere onay versin! Hemen şimdi randevu talebi oluşturarak Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.

TAMAMEN ÜCRETSİZ

2024 İK Takvimi'ni şimdi ücretsiz indirin!

2024 yılında takip etmeniz gereken tüm özel günler, resmi tatiller, izin süreleri ve dahasının yer aldığı bu keyifli takvimi hemen indirin.